Suriname-info

Beknopte Geschiedenis
Niet alleen door het Elisabethfonds maar ook door een vier eeuwenlange gezamenlijke geschiedenis, is ons land sterk met Suriname verbonden. De Nederlanders kregen Suriname in bezit na de Tweede Engelse Oorlog (1665-1667). Bij de vrede werd het gebied definitief Nederlands bezit in ruil voor de kolonie Nieuw-Amsterdam (het tegenwoordige New York). Met enkele onderbrekingen bleef Suriname tot 1975 deel uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden.
Aanvankelijk was het een geliefd wingewest voor de Zeeuwse Kamer van de West-Indische Compagnie. De slavernij betekende een grote impuls voor de plantage-economie en enorme winsten werden naar het moederland overgemaakt.
In de 18de eeuw kwam de economische achteruitgang en dat betekende verslechtering en uitbuiting slaven (slavenopstanden!) . Op 1 juli 1863 kwam er een einde aan de slavernij en verviellen snel de laatste plantages. De negerslaven werden vervangen door contractarbeiders uit Brits-Indie (hindoestanen) en uit Java (Javanen). In het begin van de 20ste eeuw kwam de mijnbouw (beauxiet) op en sedertdien zorgde deze bedrijfstak voor een groot deel voor de inkomsten van het land. De periode van de Tweede Wereldoorlog (Suriname vormde toen samen met de Nederlandse Antillen het onbezette deel van ons koninkrijk) betekende een bloeiperiode. Suriname heeft toen met zijn beauxiet een zeer belangrijk aandeel geleverd aan de geallieerde oorlogvoering.
Na de onafhankelijkheid braken moeilijke tijden aan: bijna de helft van de bevolking vertrok naar Nederland en de politieke onrust maakte investeerders kopschuw. Langzamerhand kwam het toerisme op gang en boekte staatsolie bescheiden successen. Desalniettemin bleef de band met Nederland intensief: het Nederlands is nog steeds de officiele taal en bijna een half Nederlanders van Surinaamse komaf heeft familie in Suriname. Iemand zei eens: 'Suriname is onze meest nabije verre naaste' en daarom is het goed onze ontwikkelingsrelatie - soms met problemen - met dit land te blijven voortzetten en te leren van elkaar hoe om te gaan met verschillende groepen in een echte multiculturele samenleving (want dat is Suriname zonder meer).
 
Enige gegevens over Suriname:
- Oppervlakte: circa 8 x Nederland
- Aantal inwoners: ca. 500.000 inwoners (waarvan circa 175.000 in Groot-Paramaribo)
- Officiele taal: Nederlands
- Omgangstaal: Sranantongo (takki takki)
- klimaat: tropisch
- Gem. temperatuur: 28 graden Celcius
- Staatsvorm: Republiek
- Regeringsvorm: presidentiele democratie met parlement
- flora en fauna: grote diversiteit
- natuurlijke gesteldheid: Suriname bezit 9,5% van het tropisch regenwoud ter wereld.
  (Surinaamse ecologie is wereldberoemd)
 
Bevolkingsgroepen:
- Indianen
- Boslandcreolen (marrons)
- Boeroes (nakomelingen van Ned. kolonisten)
- Joden
- Creolen (nakomelingen van de slaven)
- Hindoestanen (nakomelingen contractarbeiders uit Brits-Indie)
- Javanen (nakomelingen contractarbeiders uit Java)
- Chinezen, e.v.a.
 
Godsdiensten:
- Natuurreligie (Winti)
- Joodse godsdienst (Sefardim)
- christendom (hervormd, rooms-katholiek, Evangelische Broedergemeente, Pinksterkerken)
- hindoeisme (Sanatan Dharm en Arya Samaj)
- Islam
- e.v.a.
 
 

Deel dit...

PLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT